PRO | DoktorBUN Ekibinden DHY ve TUS Süreçlerinizle İlgili Danışmanlık Almak İçin Tıklayınız!
  • DHYDHY'de Sözleşme
  • 4924'e Bağlı Sözleşmeli Hekimler İstifa Edince İstifa Hakkı Azalıyor mu?

Yeni yayınlanan yönetmelikler ve maddeler sonrasında 4924′e bağlı sözleşmeli hekimlikten istifa seçeneği olmadığı, sözleşmeden 657′ye dönmeksizin istifanın yapılamadığı söyleniyor. Sözleşmeden istifa kaldırıldı mı? Sözleşmeli hekimler nasıl istifa edebilirler?

4924 sayılı yasa “Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması” açılımı ile varlığı devam eden özel bir statüdür.

Sağlık Bakanlığı için oluşturulan bu özel statünün amacı; çalışma şartları açısından dezavantajlı olan yerlerde çalışan kadrolarının boş kalmasını engellemek için özel statü ile bazı avantajlar sunmak ve özellikle hekimlerin bu yerlerde daha uzun süre çalışmasını sağlamaktır.

2003 yılında kabul edilen bu kanun hemen her yıl düzenlenerek son haline gelmiştir. Mevcut halinde özellikle hekim ve uzman hekimlerin maddi olarak avantaj elde etmelerine olanak sağlıyordu. Diğer taraftan bu kadro ile istifa edilebiliyor, istifasında da memuriyet cezası gelişmiyordu (657′den değil, 4924′ten direk istifa edilebildiği için)

Sözleşmeden (4924) istifa kaldırıldı mı sorususu son günlerde sıkça sorulduğu için ayrı bir yazı ile ele alınmayı hak ediyor. Detaylarına bakalım.

“Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 2024 Şubat ayında kabul edilmiş ve 2024 Mart ayında resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili kanun teklifinde birçok farklı yasada düzenleme yapılmış, bunlardan biri de 4924 olmuştur.

4924 sayılı yasa için gelen yeni maddelerden biri ise şu olmuştur:

(Ek altıncı fıkra:21/2/2024-7496/23 md.)
657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (A) fıkrasına tabi kadroda görev yapmakta iken, sözleşmeli statüye geçişi yapılan sözleşmeli personel kendisinin sözleşmeyi feshetmesi veya Bakanlıkça sözleşmesinin feshedilmesi hâlinde fesih tarihinden itibaren on iş günü içinde kadrosunun bulunduğu yerde göreve başlamak zorundadır. On iş günü içinde kadrosunun bulunduğu yere dönmeyenler hakkında 657 sayılı Kanunun 94 üncü maddesine göre işlem yapılır.

Bu madde getirisi ile:

  • Sözleşmenin feshi durumunda (kendi isteğiniz veya sözleşmenin sona ermesi) kadrosunun bulunduğu yerde 657 sayılı yasaya dönerek çalışmaya başlanılması gerekmektedir.
  • 10 iş günü içinde kadrosunun bulunduğu yere dönmeyenler hakkında 657 sayılı Kanunun 94 üncü maddesine göre işlem yapılacağı belirtilmiştir.

657 sayılı Kanunun 94 üncü maddesi’ne göre yapılacak işlem ne peki? İlgili madde şu şekildedir:

Çekilme:
Madde 94 – Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. (Ek hüküm: 31/7/1970 - 1327/75 md.) Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.


İlgili yasal değişiklik şunu getirmiştir:

  • Sözleşmeli hekimlikten istifa ediyorsanız (kendi isteğiyle çekilme) kadronuzun olduğu yerde göreve devam etmelisiniz.
  • Sözleşmeden direkt istifa edemiyor olacaksınız, öncelikle kadronuz 657′ye çevrilmek zorunda, sonrasında istifanız yapılabilecektir.
  • Şayet sözleşmeden istida ettiğinizi düşünüp işe gitmeyi bırakırsanız (10 iş günü) kadronuz 657′ye döndürülerek hakkınızda müstafi sayılma durumu işletilecek, yani usulsüz şekilde istifa etmiş olacaksınız. Bunun sonucu olarak da istifa haklarınızdan birini kullanmış olacaksınız ve 1 yıl boyunca memuriyete geri dönememe cezası gelişecek.

Sözleşmeli hekimlik maddi avantajlarının yanı sıra özellikle istifa kolaylığı sunmasıyla oldukça cezbedici bir özel kadro türüydü. Mevcut değişiklik sonrasında sözleşmeden direkt istifa edilememesi durumu bu özel kadronun sadece maddi avantaj sunan bir türe dönüşmesini sağlamış oldu.

Sözleşmeli kadrodaysanız ve istifa edeceksiniz bu yeni düzenlemeyi bilmelisiniz ve istifa sürecinde memuriyet cezası gelişeceğini bilerek hareket etmelisiniz. İstifa haklarınızdan birini de kullanmış olacağınız diğer bir detay.

    bir ay sonra

    DoktorBUN merhabalar ben 2021’de sözleşmeliden memuriyete geçmeden usulsüz istifa etmiştim ve mart 2024 tusunda istediğim bölümü kazandım. İstifa konusunda yapılan bu değişikliklerin benim için bir dezavantajı olacak mı pbs başvuru sırasında veya atama sırasında?

      vanitas ben 2021’de sözleşmeliden memuriyete geçmeden usulsüz istifa etmiştim ve mart 2024 tusunda istediğim bölümü kazandım. İstifa konusunda yapılan bu değişikliklerin benim için bir dezavantajı olacak mı pbs başvuru sırasında veya atama sırasında?

      Anayasa mahkemesinin genelgeçer bir maddesi var, buna göre;

      “Hukuk devletinde devlet, hukuk güvenliğini sağlama yükümlüdür. Hukuki güvenlik ilkesi kural olarak yasaların geriye yürütülmemesini gerekli kılar. “Yasaların Geriye Yürümezliği İlkesi” uyarınca yasalar kural olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar.”

      Bu nedenle çıkarılan düzenleme daha önceki durumlar için geçerli değildir.

      DoktorBUN bu tartışmayının sabitlenmesini kaldırdı.
      bir ay sonra

      Hocam 2023 eylül ayında 4924den 657ye geçmeden usulsüz istifa ettim martta tusunda tercih yaptım yerleştirmemde bir sorun olur mu

        Melike Hocam 2023 eylül ayında 4924den 657ye geçmeden usulsüz istifa ettim martta tusunda tercih yaptım yerleştirmemde bir sorun olur mu

        Yasa değişiklikleri geriye doğru işletilemez, bu nedenle yukarıdaki metin sizin için geçerli değildir. İstifa ettiğiniz dönem itibariyle sözleşmeden istifa memuriyet cezası doğurmamıştı, bu da mart TUS’undaki yerleştirmenizi engellemeyecektir.

        7 gün sonra

        Merhaba, ben uzman doktor olarak bir ilçede 2023 yılından beri 4924 e tabiolarak çalışmaktayım. Bu şubat 2024′te yayınlanan yasa daha önceden sözleşmeye geçenler için de geçerli midir? İstifa etmeden 1 ay önce bildirmesek nasıl bir yaptırımı olur? İstifa dilekçesine 4924 ten istifa ediyorum 657 ye geçmek istemiyorum görevden çekiliyorum yazarsak yine de 657 ye geçiş işlemi yapılıyor mu?

          14 gün sonra

          zehras Merhaba, ben uzman doktor olarak bir ilçede 2023 yılından beri 4924 e tabiolarak çalışmaktayım. Bu şubat 2024′te yayınlanan yasa daha önceden sözleşmeye geçenler için de geçerli midir? İstifa etmeden 1 ay önce bildirmesek nasıl bir yaptırımı olur? İstifa dilekçesine 4924 ten istifa ediyorum 657 ye geçmek istemiyorum görevden çekiliyorum yazarsak yine de 657 ye geçiş işlemi yapılıyor mu?

          Mevcut yasal değişiklik sözleşmeden direkt istifa yolunu tamamen kapatmış durumda. Bu nedenle “4924′ten istifa ediyorum 657′ye geçmek istemiyorum görevden çekiliyorum” şeklindeki ibarenin direkt bir karşılığı bulunmamakta, görevi usule uygun bırakacaksanız 657′nin adımları işletilmekte, usulsüz bırakacaksanız da 4924′ten 657′ye döndürülerek usulsüz istifa işlemleri tesis edilmektedir.

          Yasal bir koşulun normalde geriye doğru yürümemesi gerekir ancak bunun için yaptırımla karşılaşan bir hekimin dava yolunu tercih ederek emsal çıkarması gerekecek. Sözleşmeler ise yıldan yıla yenilendiği için yenilenen sözleşmede bu adımı kabul ediyor olacaksınız ve önceki durum geçersiz olacak.

            Hocam ben şuan 4924 lü olarak çalışmaktayım ( 6 yıldır kesintisiz olarak 4924 lüyüm), Ocak 2025 tarihinde yapılacak olan illerarası isteğe bağlı tayin kurasına katılmak için Aralık 2024 tarihinde başvuru yapmak gerekiyor ve o tarihte 657 li olmak lazım. Bunun için 4924 den en geç hangi tarihte ve nasıl 657 ye geçilebilir? 4924 den 657 ye geçmenin usullü veya usülsüz bir şekli var mı? Atıyorum Aralık ayının ilk haftasında dilekçe verip hemen anında 4924 den 657 ye geçilebilir mi, yoksa 15 Ekim gibi bir tarihte “ 4924 sözleşmemin usulüne uygun olarak fesih edilmesi ve 657 li kadroya geçirilmek istiyorum ” şeklinde bir dilekçe verilip 2 ay sonra mı 657 ye geçmek gerekir?

            DoktorBUN öncelikle çok teşekkür ederim.
            aslında yıllık yenileniyorsa bile 2025 ocak ayında yenilenecek demektir. Ama sözleşme maddeleri yoktu sanki. Sadece sözleşme fesihi olmaması için belirli sayıda poliklinik/cerrahi işlem yapmayı zorunlu tutan maddeler vardı.
            Bişeyi daha merak ediyorum. 657 den usülüne uygun istifa etmek için dilekçe versem, ve bu bi ay bekleme süreci içinde yıllık izinlerimi kullanabilir miyim?

              merhaba ben aralık 2023 de sözleşmeliden direkt istifa ettim. o zaman istifa hakkı gitmiyordu. 1 yıl geçmeden açıktan atamaya girebilir miyim

                4 ay sonra

                Merhaba 8 Şubat 2024 te ,4924 ten 657 ye geçmeden usulüne uygun olmayan şekilde istifa ettim .
                açıktan atamaya başvurmam için 1 sene geçmesi gerekiyor mu ?

                  10 gün sonra

                  atepe merhaba ben aralık 2023 de sözleşmeliden direkt istifa ettim. o zaman istifa hakkı gitmiyordu. 1 yıl geçmeden açıktan atamaya girebilir miyim

                  Yasa değişiklikleri geriye doğru işletilemez, bu nedenle yukarıdaki metin sizin için geçerli değildir. İstifa ettiğiniz dönem itibariyle sözleşmeden istifa memuriyet cezası doğurmamıştı, bu nedenle açıktan atamaya katılmanızı engelleyen bir koşul olmayacaktır.

                  Fikret06 Merhaba 8 Şubat 2024 te ,4924 ten 657 ye geçmeden usulüne uygun olmayan şekilde istifa ettim. Açıktan atamaya başvurmam için 1 sene geçmesi gerekiyor mu ?

                  Yasa değişiklikleri geriye doğru işletilemez, bu nedenle yukarıdaki metin sizin için geçerli değildir. İstifa ettiğiniz dönem itibariyle sözleşmeden istifa memuriyet cezası doğurmamıştı, bu nedenle açıktan atamaya katılmanızı engelleyen bir koşul olmayacaktır. Bir yılı beklemeniz gerekmemektedir, en yakın açıktan atamaya başvurabilirsiniz.

                  zehras öncelikle çok teşekkür ederim.
                  aslında yıllık yenileniyorsa bile 2025 ocak ayında yenilenecek demektir. Ama sözleşme maddeleri yoktu sanki. Sadece sözleşme fesihi olmaması için belirli sayıda poliklinik/cerrahi işlem yapmayı zorunlu tutan maddeler vardı.
                  Bişeyi daha merak ediyorum. 657 den usülüne uygun istifa etmek için dilekçe versem, ve bu bi ay bekleme süreci içinde yıllık izinlerimi kullanabilir miyim?

                  İstifa sürecinizi beklerken yıllık izinlerinizi kullanabilirsiniz veya raporlu izin oluşturabilirsiniz. Dilekçe sonrasında istifa süreci işletilecek ve ayrılışınız için bekleneceksiniz. Sonrasında kurumunuza gelerek ayrılışınızı yapabilirsiniz.

                  bir ay sonra

                  DoktorBUN
                  Merhaba
                  Şubat 2024 te 4924 lü iken usulsüz istifa ettim. Özelde çalışıyorum. İlk defa ve yeniden atama kurası ile 4924 olan bir yere atansam. 4924 e geçebilir miyim. Yani 4924 e geçememe cezam kaç yıldır?

                    15 gün sonra

                    CELAL Şubat 2024 te 4924 lü iken usulsüz istifa ettim. Özelde çalışıyorum. İlk defa ve yeniden atama kurası ile 4924 olan bir yere atansam. 4924 e geçebilir miyim. Yani 4924 e geçememe cezam kaç yıldır?

                    Sözleşmeden ayrılmanın kendi içerisindeki cezaları değişmedi. Sözleşmeden usullü olarak ayrılışta 2 yıl, usulsüz olarak ayrılışta 4 yıl yeniden sözleşmeli olamama cezası oluşuyor. Usulsüz olarak ayrıldıysanız uzun bir süre daha sözleşmeye geçemiyor olacaksınız.

                    Buradaki cevap atanmanıza engel bir durumun olmadığını, 657′ye bağlı olarak çalışabileceğiniz ancak 4924′e cezanız bitmeden geçemeyeceğinizi ifade etmektedir.

                    Merhaba benim 19 nisan 2025′te mecburi hizmet sürem doluyor.4924 sözleşmeli personelim. DHY süresinin dolması sonrası istifa edip 1 mayıs gibi özel sektörde çalışmayı düşünüyorum.Önceden ileri tarihli istifa dilekçesi verebilir miyim yada nasıl bir yol izlemem gerekir?