4924 sayılı yasa “Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması” açılımı ile varlığı devam eden özel bir statüdür.
Sağlık Bakanlığı için oluşturulan bu özel statünün amacı; çalışma şartları açısından dezavantajlı olan yerlerde çalışan kadrolarının boş kalmasını engellemek için özel statü ile bazı avantajlar sunmak ve özellikle hekimlerin bu yerlerde daha uzun süre çalışmasını sağlamaktır.
2003 yılında kabul edilen bu kanun hemen her yıl düzenlenerek son haline gelmiştir. Mevcut halinde özellikle hekim ve uzman hekimlerin maddi olarak avantaj elde etmelerine olanak sağlıyordu. Diğer taraftan bu kadro ile istifa edilebiliyor, istifasında da memuriyet cezası gelişmiyordu (657′den değil, 4924′ten direk istifa edilebildiği için)
Sözleşmeden (4924) istifa kaldırıldı mı sorususu son günlerde sıkça sorulduğu için ayrı bir yazı ile ele alınmayı hak ediyor. Detaylarına bakalım.
“Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 2024 Şubat ayında kabul edilmiş ve 2024 Mart ayında resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili kanun teklifinde birçok farklı yasada düzenleme yapılmış, bunlardan biri de 4924 olmuştur.
4924 sayılı yasa için gelen yeni maddelerden biri ise şu olmuştur:
(Ek altıncı fıkra:21/2/2024-7496/23 md.)
657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (A) fıkrasına tabi kadroda görev yapmakta iken, sözleşmeli statüye geçişi yapılan sözleşmeli personel kendisinin sözleşmeyi feshetmesi veya Bakanlıkça sözleşmesinin feshedilmesi hâlinde fesih tarihinden itibaren on iş günü içinde kadrosunun bulunduğu yerde göreve başlamak zorundadır. On iş günü içinde kadrosunun bulunduğu yere dönmeyenler hakkında 657 sayılı Kanunun 94 üncü maddesine göre işlem yapılır.
Bu madde getirisi ile:
- Sözleşmenin feshi durumunda (kendi isteğiniz veya sözleşmenin sona ermesi) kadrosunun bulunduğu yerde 657 sayılı yasaya dönerek çalışmaya başlanılması gerekmektedir.
- 10 iş günü içinde kadrosunun bulunduğu yere dönmeyenler hakkında 657 sayılı Kanunun 94 üncü maddesine göre işlem yapılacağı belirtilmiştir.
657 sayılı Kanunun 94 üncü maddesi’ne göre yapılacak işlem ne peki? İlgili madde şu şekildedir:
Çekilme:
Madde 94 – Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. (Ek hüküm: 31/7/1970 - 1327/75 md.) Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.
İlgili yasal değişiklik şunu getirmiştir:
- Sözleşmeli hekimlikten istifa ediyorsanız (kendi isteğiyle çekilme) kadronuzun olduğu yerde göreve devam etmelisiniz.
- Sözleşmeden direkt istifa edemiyor olacaksınız, öncelikle kadronuz 657′ye çevrilmek zorunda, sonrasında istifanız yapılabilecektir.
- Şayet sözleşmeden istida ettiğinizi düşünüp işe gitmeyi bırakırsanız (10 iş günü) kadronuz 657′ye döndürülerek hakkınızda müstafi sayılma durumu işletilecek, yani usulsüz şekilde istifa etmiş olacaksınız. Bunun sonucu olarak da istifa haklarınızdan birini kullanmış olacaksınız ve 1 yıl boyunca memuriyete geri dönememe cezası gelişecek.
Sözleşmeli hekimlik maddi avantajlarının yanı sıra özellikle istifa kolaylığı sunmasıyla oldukça cezbedici bir özel kadro türüydü. Mevcut değişiklik sonrasında sözleşmeden direkt istifa edilememesi durumu bu özel kadronun sadece maddi avantaj sunan bir türe dönüşmesini sağlamış oldu.
Sözleşmeli kadrodaysanız ve istifa edeceksiniz bu yeni düzenlemeyi bilmelisiniz ve istifa sürecinde memuriyet cezası gelişeceğini bilerek hareket etmelisiniz. İstifa haklarınızdan birini de kullanmış olacağınız diğer bir detay.