PRO | DoktorBUN Ekibinden DHY ve TUS Süreçlerinizle İlgili Danışmanlık Almak İçin Tıklayınız!

Usüllü istifa edip sonraki TUS’la bi asistanlığa yerleşmek istiyorum. Bunun için hangi tarihleri takip etmeliyim? Usullü istifa sürecinde ne zaman dilekçe vermeliyim, TUS’ta hak kaybımın olmaması için ne zaman dilekçe vermeliyim?

Bu soru TUS dönemlerinin en çok sorulan birkaç sorusundan biridir, detaylı bir yanıt ile tüm soru işaretlerini ortadan kaldıralım.

Öncelikle TUS kılavuzundaki 1.14 numaralı maddeye bakalım:

657 sayılı Kanuna göre görevden çekilen veya çekilmiş sayılanların (örneğin, istifa edenlerin) yeniden kamu görevine atanabilmeleri için belli bir süre geçmesi gerekmektedir.

Bu durumda olan adayların tablodaki Sağlık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı adına üniversitelerde uzmanlık eğitimi yapabilmeleri için; Adayların 657 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde belirlenmiş sürelerinin uzmanlık eğitimi giriş sınavı gününden sonraki 3 ay içinde bitecek durumda bulunması gereklidir.

Bu madde bize şunu anlatmak istiyor: EAH veya SBA yazmak istiyorsanız, TUS sınav günü memuriyet cezanızın bitmesine 3 aydan daha az kalmış olmalı. TUS günü tüm sürenin bitmiş olmasına gerek yok, 3 aydan daha az ceza kalmış olsa yeter.

Elimizde iki seçenek var mevcut yerlerden istifa etmek için; usullü ve usulsüz istifa. Usullü istifa sonucunda 6 ay memuriyete geri dönememe cezası gelişirken bu süre usulsüz istifada 1 yıdır.

Bir diğer bilgi ise şu; İstifa dilekçelerinin işleme alınması süresi en geç bir aydır, bu nedenle hangi tarihi baz alırsak onun bir ay öncesinde dilekçe vermeliyiz. Önemli olan dilekçenin kabul edilip sizin ayrılış yaptığınız gündür çünkü, dilekçe verilme günü değil.

Burayı 18 Ağustos 2024′te uygulanacak TUS 2024/2 sınavı üzerinden usullü ve usulsüz istifa üzerinden örneklendirelim.


Usullü istifa için gelişen ceza süresi 6 ay. Kılavuza göre TUS günü cezanın bitmesine 3 aydan daha az kalmalı. O zaman usullü istifa işlemin en geç TUS sınav gününe 3 ay kala tamamlanmış olması lazım. Kurumların çoğunun da 1 ay sonra istifa dilekçelerini kabul ettiğini varsayarsak:

  • TUS 18 Ağustosta gerçekleşecek.
  • Bundan 3 ay önce istifa tamamlanmış olmalı. Yani en geç 18 Mayıs itibariyle kurumdan ayrılırsanız (usullü olarak) TUS günü cezanızın bitmesine 3 aydan az kalmış olacak ve bu sayede tercih verip yerleşebileceksiniz.
  • Kurumunuz verdiğiniz dilekçeyi en uzun süre olan 1 ay boyunca tutacaksa bu durumda 18 Nisan itibariyle usullü istifa dilekçesini vermiş olmalısınız. Dilekçeyi bir ay sonra kabul etmiş olsalar dahi süreyi tutturmuş olacağız.

Şimdi tüm bu bilgiler ışığında:

  • TUS sınav günü memuriyet cezasının 3 aydan daha az bir kısmı kalmış olmalı ki EAH ve SBA yazabilesiniz.
  • Usullü istifada ceza 6 aydı. Bu durumda en az 3 ayını TUS gününden önce doldurmuş olmalısınız
  • Dilekçenin işleme alınma süresi 1 aya uzayabileceği için de 3 + 1 ay şeklinde istifa dilekçesi verilmeli.

Bu koşullar tabii ki usullü istifa için geçerli.

Usulsüz istifa için hesaplama şöyle yapılır; ceza süresi 12 ay olduğu için 9 ay önceden istifa edip ayrılmış olmalısınız. Ayrılışınızın üzerinden 9 ay geçen sınavlara girip yerleşebilirsiniz.

5 ay sonra

Merhaba
Şu an bir branşta uzmanlık DHY’mi yapmaktayım ve %33′ü tamamlanmış durumda. Ancak bu branşta devam etmek istemiyorum. İstifa etmek ve tekrar TUS’a girerek farklı bir branş tercihi yapmak istiyorum. Biraz araştırdığımda böyle bir madde gördüm.
"Ek Madde 5 – (Ek: 21/6/2005 – 5371/1 md.)
(Değişik fıkra:15/11/2018-7151/20 md.) Tabipler, Devlet hizmeti yükümlülüklerine başlamadan veya tamamlamadan ana dallarda uzmanlık eğitimi yapmak için asistanlık sınavlarına katılabilir ve uzmanlık eğitimine başlayabilirler.
Ancak yan dalda veya birden fazla uzmanlık dalında eğitim yapmak üzere asistanlık sınavına girebilmek için Devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanmasına 9 aydan daha az bir süre kalmış olması ve uzmanlık eğitimine başlanabilmesi için de Devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanması şarttır."

Bu durumda istifa edersem, istifa sonrası cezai süre sonrasında, tekrar TUSa hazırlanıp tercihim doğrultusunda bir branşta asistanlığa başlayabilir miyim yoksa mevcut uzmanlık DHY’min bitmiş mi olması gerekiyor.
Teşekkür ederim

    mchttryk Şu an bir branşta uzmanlık DHY’mi yapmaktayım ve %33′ü tamamlanmış durumda. Ancak bu branşta devam etmek istemiyorum. İstifa etmek ve tekrar TUS’a girerek farklı bir branş tercihi yapmak istiyorum. Biraz araştırdığımda böyle bir madde gördüm.
    "Ek Madde 5 – (Ek: 21/6/2005 – 5371/1 md.)
    (Değişik fıkra:15/11/2018-7151/20 md.) Tabipler, Devlet hizmeti yükümlülüklerine başlamadan veya tamamlamadan ana dallarda uzmanlık eğitimi yapmak için asistanlık sınavlarına katılabilir ve uzmanlık eğitimine başlayabilirler.
    Ancak yan dalda veya birden fazla uzmanlık dalında eğitim yapmak üzere asistanlık sınavına girebilmek için Devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanmasına 9 aydan daha az bir süre kalmış olması ve uzmanlık eğitimine başlanabilmesi için de Devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanması şarttır."

    Bu durumda istifa edersem, istifa sonrası cezai süre sonrasında, tekrar TUSa hazırlanıp tercihim doğrultusunda bir branşta asistanlığa başlayabilir miyim yoksa mevcut uzmanlık DHY’min bitmiş mi olması gerekiyor?

    Sorunuzda bahsetmiş olduğunuz yasal metinde 2023 yılında değişiklik yaşandı.

    Son versiyonu şu şekildedir:

    Ek Madde 5 – (Ek: 21/6/2005 – 5371/1 md.)
    (Değişik fıkra:14/7/2023-7456/27 md.) Tabipler, Devlet hizmeti yükümlülüklerine başlamadan veya tamamlamadan uzmanlık eğitimi yapmak için asistanlık sınavlarına katılabilirler ve uzmanlık eğitimine başlayabilirler. Ancak yan dalda veya birden fazla uzmanlık dalında eğitime başlanabilmesi için Devlet hizmeti yükümlülük süresinin en az yarısının tamamlanması şarttır.

    Herhangi bir dalda uzmanlığınızı aldıysanız yeniden farklı bir dalda uzmanlık eğitimi almak için DHY sürenizin en az yarısını bitirmelisiniz.

    Burada sınava girmeyi ya da tercih vermeyi engelleyen bir durum yok. Sadece ikinci ana dalda uzmanlık eğitimine başlanabilmesi için uzmanlık DHY’sinin yarısının bitmesi zorunluluğu var. Mevcut uzmanlık DHY’nizin yrısını bitirdikten sonra istifa edebilir, TUS’la bier bölüme yerleşebilir ve ceza süresine denk gelemezseniz asistanlığa başlayabilirsiniz.

      4 ay sonra

      DoktorBUN
      Öncelikle teşekkür ederim Hocam
      İstifa etmeden mevcut DHY’nin yarısı bitmişken, istifa etmeden TUS’a girip bir bölüme yerleşmiş olsak o bölüme geçip eğitime başlayabiliyor muyuz yoksa DHY yarısı bitmiş ve istifa etmiş mi olmamız gerekiyor yerleşilen bölüme geçiş için?
      Birde çalışıyor olsak da aynı şekilde normal pratisyen gibi benzer tarihlerde ismimiz düşüp ayrılış mı alıyoruz?
      teşekkür ederim