Sorunuzun içeriğinde usulsüz istifa sürecinin adımları yer alıyor. Öncelikle usulsüz istifa dilekçesi verilmiş, ayrılış adımları yapılmış ve son olarak resmiyeten istifa tamamlanmış. Özellikle ekipportal’daki son durum bilgisi sürecin nasıl sonuçlandığının kanıtıdır.
Sorunuzun geri kalanı ise usulsüz istifa süreçleri sonunda yaşanabilecek yaptırımlarla ilişkilidir. Burada sorunuzu yasal altyapı ile açıklayarak yanıtlayacağız, bu sayede gelecekte gelebilecek sorulara yanıt olmasını da sağlayabiliriz.
Öncelikle istifa bölümüne bakalım. 657’ye Bağlı Doktor | Usulsüz İstifa & İstifa Dilekçesi Örneği isimli rehber içeriğimizden alıntı ile başlayalım.
657 sayılı devlet memurları kanunun 20. maddesi memuriyetten istifa edebilmeyi ifade etmektedir. İlgili kanun maddesi şu şekildedir:
Çekilme:
Madde 20 –
Devlet memurları, bu kanunda belirtilen esaslara göre memurluktan çekilebilirler.
Yukarıdaki kanun maddesi sadece memurluktan çekilebilmenin yasal açıdan mümkün olduğunu ifade etmektedir. Kanundaki belirtilen esas maddeler ise 657 sayılı devlet memurları kanunun 94.maddesinde yer almaktadır.
657 sayılı devlet memurları kanunun 94.maddesi şu şekildedir:
Çekilme:
MADDE 94 -
Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. (Ek hüküm: 31/7/1970 – 1327/75 md.) Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.
Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir. Olağanüstü mazeretle çekilenler, üstüne haber vermek şartıyla bir ay kaydına tabi değildirler.
Bu maddeleri yorumlamadan önce 657 sayılı devlet memurları kanunun 97.maddesini de paylaşmamız gerekiyor, ilgili madde şu şekildedir:
Çekilen ve çekilmiş sayılanların yeniden atanmaları:
Madde 97 –
Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;
- A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
- B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
- C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
- D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,
Devlet memurluğuna alınamazlar.
Üstteki yasal maddede değinilen 95 ve 96.maddeler şunlardır:
Çekilmede devir ve teslim süresi:
Madde 95 –
Çekilen Devlet memurlarından devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar. Hizmet icaplarına göre devir ve teslim işlemleri için gerekli süreler, yönetmelikte belirtilir.
ve ek olarak,
Olağanüstü yönetim hallerinde çekilme usulü:
Madde 96 –
Olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki Devlet memurları, çekilme istekleri kabul edilmedikçe veya yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamazlar.
Yasadaki ilgili maddeleri görüyoruz. Buradan birkaç çıkarımla başlayalım:
- İstifa yasal bir haktır.
- İstifa ederken usulen veya usule uygun olmayan yollarla ayrılışlar yapılabilir.
- Usul dışında hareket edilebilir, buna bağlı olarak cezalar değişmektedir.
Sorunuzdaki madde 97′nin ilgili bölümüne göre; usulüne uygun ayrılış yaptığınızda 6 ay, usulüne uygun olmadan ayrılış yaptığınızda 1 yıl memuriyete dönememe cezası gelişiyor.
Sadece “devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar” hükmüne sahip kişiler direkt ayrılış yapamazlar, bunlar usulüne uygun ayrılmazlarsa 3 yıl memuriyete dönememe cezası gelişmektedir.
Ek olarak “Olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki” kişiler istifaları kabul edilmedikçe veya yerlerine biri başlamadıkça görevlerini bırakamazlar, bırakırlarsa hiçbir surette memuriyete geri dönemezler.
Hekimler olarak istifa süreçlerimiz usulüne uygun veya uygun olmayan şekilde olabilir. Olağanüstü koşullar olmadıkça yasa hükmündeki devir teslime zorunlu personel sınıfında değiliz, bu nedenle usulüne uygun olmayan durumlarda 3 yıl memuriyete geri dönememe cezası ile karşılaşmıyoruz.
Sizin durumumuz “Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,” ifadesindeki koşulda yer almaktadır ve ceza süresi 1 yıl olarak belirtilmiştir.