PRO | DoktorBUN Ekibinden DHY ve TUS Süreçlerinizle İlgili Danışmanlık Almak İçin Tıklayınız!

Ben ilçe sağlıkta hekimim, Eylül TUS sınavı ile EAH kadrosu kazandım, 15 Aralık’ta ÇKYS’ye düştüm, arkadaşlar en geç başlama sürem ne zaman, ben uzatmak istiyorum en son güne kadar. Bazıları diğer TUS’a kadar diyor, bazıları 45 gün bazıları 2 ay diyor, bilgisi olan var mı acaba?

Bu durumu direkt açıklayabilecek tek madde TUS kılavuzunda yer almaktadır. Bir yasa maddesinde veya mevzuat/genelge’de açıklayan bir madde bulunmuyor.

TUS kılavuzunun 1.6 numaralı maddesinde kalın puntolarla yazılan madde şu şekildedir:

Madde 1.6
Sınav sonuçları ve sınav sonuçlarına göre bir eğitim programına yerleştirilen adayların hakları yalnız ilgili sınav dönemi için geçerlidir. Adayların hak kaybı yaşamamaları için bir sonraki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınav Yerleştirme Sonuçları açıklanana kadar atamalarının yapılarak uzmanlık eğitimine başlamış olmaları gerekmektedir. Ancak durumu, 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun Ek 5 inci maddesi kapsamında olan adayların hakları saklıdır.

NOT: İlgili kılavuz maddesi 2024/2 TUS’u kılavuzunda değişti. Daha önce “Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınav Sonuçları açıklanana kadar” şeklinde olan ibare “Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınav Yerleştirme Sonuçları açıklanana kadar” olarak değiştirildi.

Kılavuz maddesinde açıkça “..Adayların hak kaybı yaşamamaları için bir sonraki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınav Yerleştirme Sonuçları açıklanana kadar atamalarının yapılarak uzmanlık eğitimine başlamış olmaları gerekmektedir…” diye belirtilmekte.

Yerleştiğiniz sınav sonrasında göreve başlamanızı belirli senaryolarla geciktirebilirsiniz. Kılavuza göre bu geciktirme için son süre "bir sonraki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınav Yerleştirme Sonuçları açıklanana kadar"dir.

DoktorBUN başlığı TUS'la Yerleştim, ÇKYS'ye Düştüm, Asistanlığa En Geç Ne Zaman Başlayabilirim? olarak değiştirdi.

Çok teşekkür ederim hocam yönetmelikte şöyle bir madde var hangisi geçerli olur sizce “(6) ÖSYM tarafından yerleştirilenler, uzmanlık eğitimine başlatılmak üzere gereken işlemlerin yapılması için sonuçların ilanı tarihinden itibaren on iş günü içerisinde ilgili kuruma başvurur. Uzmanlık eğitimine atama ve göreve başlama işlemleri kırkbeş gün içinde tamamlanır. Uzmanlık eğitimine başlamasına mani ve kabul edilebilir kanuni gerekçeleri olmaksızın görevine başlamayanların atamaları iptal edilir.”

Drali Çok teşekkür ederim hocam yönetmelikte şöyle bir madde var hangisi geçerli olur sizce “(6) ÖSYM tarafından yerleştirilenler, uzmanlık eğitimine başlatılmak üzere gereken işlemlerin yapılması için sonuçların ilanı tarihinden itibaren on iş günü içerisinde ilgili kuruma başvurur. Uzmanlık eğitimine atama ve göreve başlama işlemleri kırkbeş gün içinde tamamlanır. Uzmanlık eğitimine başlamasına mani ve kabul edilebilir kanuni gerekçeleri olmaksızın görevine başlamayanların atamaları iptal edilir.”

İlgili madde sizi ilgilendiren bir içeriğe sahip değil. “…Gereken işlemlerin yapılması için sonuçların ilanı tarihinden itibaren on iş günü..” ve “…Uzmanlık eğitimine atama ve göreve başlama işlemleri kırkbeş gün içinde tamamlanır…” ifadeleri sizi değil işlemleri yapan kurumları ilgilendiriyor, onlar için biçilmiş bir süreyi ortaya koyuyor. Bu koşullar ÖSYM, YÖK, SB ve hastaneleri ilgilendiren süreçlerdir.

Sizin koşullarınız işlemler tamamlandıktan sonra başlar, işlemler esnası ise diğer kurumlar ve aralarındaki ilişkiler ile ilgilidir.

Hocam tekrardan teşekkür ederim "Yerleştiğiniz sınav sonrasında göreve başlamanızı belirli senaryolarla geciktirebilirsiniz. Kılavuza göre bu geciktirme için son süre "sonraki TUS’un sınav sonuçlarının açıklanma tarihi"dir." Diye cevap vermiştiniz
    Belirli senaryolar nedir acaba bide bunu kime bildiriyorum hak kazandığım hastaneye mi sağlık bakanlığına mi

Drali Hocam tekrardan teşekkür ederim "Yerleştiğiniz sınav sonrasında göreve başlamanızı belirli senaryolarla geciktirebilirsiniz. Kılavuza göre bu geciktirme için son süre "sonraki TUS’un sınav sonuçlarının açıklanma tarihi"dir." Diye cevap vermiştiniz. Belirli senaryolar nedir acaba bide bunu kime bildiriyorum hak kazandığım hastaneye mi sağlık bakanlığına mi?

Belli senaryolardan kastettiğim alana sadece naklen atamalar giriyor. Açıktan atamalar ÇKYS’ye düştükten sonraki 15 günde göreve başlamalıdır, bu süreyi direkt uzatmanın pek bir yolu yok.

Ancak bir kurumda aktif çalışırken ÇKYS’ye düşerseniz son başlama tarihini uzunca bir süre geciktirebilirsiniz. Bu durum sizin isteğiniz (kurumun işbirliği) ile olabileceği gibi kurumun da sizi ihtiyaç nedeniyle bekletmesi de olabilir. Mesela sözleşmeli hekim veya sözleşmeli aile hekimiyseniz ana kadroya (657′ye) dönmedikçe işlemleriniz tamamlanamıyor, bu durumda da geç başlayabilirsiniz. Bunun gibi seçenekler mevcut. Bu durumları herhangi bir yere bildirmenize gerek olmuyor, sadece sonradan işlemlerinizi yapıp göreve başlıyorsunuz.

9 ay sonra

Hocam aile hekimi olarak çalışırken sonraki tus sonuçlar açıklandıktan sonra kesin bir şekilde kayıt otomotik siliniyor mu nasıl oluyor

3 ay sonra

31346453458 Hocam aile hekimi olarak çalışırken sonraki tus sonuçlar açıklandıktan sonra kesin bir şekilde kayıt otomotik siliniyor mu nasıl oluyor?

Bunun yasa - yönetmelik ve kılavuzlarda karşılığı yok ne yazık ki. TUS geçmişinde çok uzun süre sonra bile göreve başlayanlara dair detaylar mevcut ancak uzun süredir son diye belirttiğimiz tarihten sonra göreve başlayan birine denk gelmedik.

Yine de küçük birkaç örnek biliyoruz; özellikle soruşturma süreci uzayan hekimlerin atamaları sonraki TUS’un açıklanmasından bile çok sonraya kalabiliyor. Yine de bu detaya bakarak süreci bu kadar uzatmak doğru olmaz.

Bakanlıktaki “Doktor Atama Birimi” sizi ne zaman gelmeyecek diye kabul ederse o zaman hakkınızdan uzaklaşmış olacaksınız, detayı sadece bu birimden öğrenebiliriz.

6 gün sonra

DoktorBUN
          Hocam usulüne uygun istifa sonrası 30 gün dolmasına 12 gün kala dilekçe yazıp usulsüz istifaya çevirebilir miyim? İstifa hakkım 2 kere gitmez değil mi?

jhlz Hocam usulüne uygun istifa sonrası 30 gün dolmasına 12 gün kala dilekçe yazıp usulsüz istifaya çevirebilir miyim? İstifa hakkım 2 kere gitmez değil mi?

Usullü istifa süreciniz sürecinde adımların dışındaki bazı durumlar sürecinizin usulsüze dönmesine neden olabilir. Usulsüz istifa için dilekçe vererek kurumunuzdan ayrılmak da bunlardan biridir.

Bu durum da bir istifadır. Mevcut rolünüzden 1 defa istifa edebileceğiniz için hakkınız 2 defa gitmez. Bahsettiğiniz şekilde bir yol izleyerek usulsüz ayrılış yapabilirsiniz.

11 gün sonra

İstifalı hekimim atamam biraz geciktiği için cimere başvurdum. 19.02de atamamın yapıldığına dair haber verdiler. Yerleştiğim kuruma 17 mart tusundan sonra başlamak istiyorum. Böyle bir şansım varmıdır yoksa tustan sonra başlarsam hakkım yanar mı?

Pratisyen94 İstifalı hekimim atamam biraz geciktiği için cimere başvurdum. 19.02de atamamın yapıldığına dair haber verdiler. Yerleştiğim kuruma 17 mart tusundan sonra başlamak istiyorum. Böyle bir şansım varmıdır yoksa tustan sonra başlarsam hakkım yanar mı?

Açıktan atanan hekimlere arşiv araştırması yapılıyor, bu nedenle bazen atama sonucu geç gelebiliyor. Mevcut durumunuz bir açıktan atama olduğu için ÇKYS’ye düştükten sonra (ekip portal üzerinden de kontrol edilebilir) aynı il için 1 iş günü, farklı il için 15 günlük süreniz olacak. Naklen atamalarda olan atamayı geciktirme seçeneği sizler için geçerli değil, açıktan atamalarda göreve başlamayı uzatamıyoruz.

14 gün sonra

DoktorBUN hocam, merhaba. Sonraki Tus sonucu derken puan sonuclari mi yoksa yerlestirme sonuclari mi aciklanana kadar baslamamiz lazim?

Arzu Sonraki Tus sonucu derken puan sonuclari mi yoksa yerlestirme sonuclari mi aciklanana kadar baslamamiz lazim?

TUS kılavuzunun 1.6 numaralı maddesinde kalın puntolarla yazılan madde şu şekildedir:

Madde 1.6

• Sınav sonuçları ve sınav sonuçlarına göre bir eğitim programına yerleştirilen adayların hakları yalnız ilgili sınav dönemi için geçerlidir. Adayların hak kaybı yaşamamaları için bir sonraki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınav Sonuçları açıklanana kadar atamalarının yapılarak uzmanlık eğitimine başlamış olmaları gerekmektedir.

İlgili maddeye göre net şekilde sınav sonucu diyebiliyoruz. Yerleştirme sonuçları şeklinde belirtilmemiş.

• Snm bunu yanıtladı.
                  bir ay sonra

DoktorBUN hocam ben atama birimiyle görüştüm de tus yerleştirme sonuçları açıklanana kadar hakkınız yanmaz dediler atama biriminin söylediğini mi kabul etmeliyiz

bir ay sonra

Hocam 5 eylülde zorunlu hizmetim tamamlanıyor. 17 marttaki girdiğim tus için tercih yapacağım ve zorunlu hizmetim tamamlandıktan sonra başlayış yapmak istiyorum. Bir sonraki tusun sonuç tarihine yetişiyor fakat başlayışı uzatmak için nasıl bir yol izleyebilirim? Başhekim erken başlarsın tutamam diyor.

Snm Hocam ben atama birimiyle görüştüm de TUS yerleştirme sonuçları açıklanana kadar hakkınız yanmaz dediler atama biriminin söylediğini mi kabul etmeliyiz?

Birebir cevap olduğu için baz alınabilir ama kesinlik içermeyecektir. Kılavuzda bununla ilgili bir cevap var, olurda bir sorun çıkarsa resmi olarak baz alınacak yerler yasal metinler ve kılavuzlar olur, bakanlık çalışanlarından alınan bilgiler önemlidir ancak bu bilgilerin bir kısmı işleyişle ilgilidir, bir kesinlik sunmaz. Şahsi tavsiyemiz kılavuzda yazana uygun ilerlemek olur.

Diğer taraftan yerleştirme sonuçları bile son tarih olmayabiliyor, arşiv araştırması uzun süren birçok meslektaşımız var bunlar 6 ay - 1 yıl sonra bile ÇKYS’ye düşebiliyor. Aslında duruma göre son tarih bile yok diyebiliriz burada.

3 ay sonra

Drali merhaba ben sözleşmeden 15 ağustosta istifa ettim şu an aktif çalışan hekimler 30 temmuzda çkysye düşmüştü ben ne zaman düşerim acaba ?