DHY Rehberi ürünümüzde bu konu “DHY Atamasına Katılmak Zorunlu Mudur?” başlığında işlendi, detaylı açıklama için öncelikle bu içeriğe göz atabilirsiniz.
Bu soruya yanıt olacak ilgili madde 5371 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nun Ek Madde 4‘te açıklanmıştır. İlgili madde:
Tıp fakülteleri dekanlıkları ve eğitim hastaneleri baştabiplikleri mezun olan veya uzmanlık ve yan dal uzmanlık öğrenimini tamamlayan tabip ve uzman tabiplerin isim ve adreslerini onbeş gün içinde Sağlık Bakanlığına bildirmekle yükümlüdürler.
İlgili madde şu şekilde devam etmektedir:
Diploma ve uzmanlık belgelerinin Sağlık Bakanlığınca tescil işlemlerini müteakip en geç iki ay içerisinde, Devlet hizmeti yükümlülüğü olan personel, atama yerleri ve atama işlemine ilişkin süreç internet sayfasında ilân edilir. Bu ilân tebligat yerine geçer.
İlgili yasal mevzuat maddelerinden şunları anlıyoruz:
- Mezuniyetinizden sonra (fakülte, uzmanlık ve yan dal) Tıp fakülteleri dekanlıkları ve eğitim hastaneleri baştabiplikleri öğrenimini tamamlayan tabip ve uzman tabiplerin isim ve adreslerini Sağlık Bakanlığına bildirmek zorundadır.
- Bakanlığa ismi bildirilen hekimlerin diploma ve uzmanlık belgeleri Sağlık Bakanlığınca tescil edilmektedir.
- Diplomaları tescil edilen hekimler en geç iki ay içinde DHY atamasına eklenmektedir.
Sorunuzun yanıtı ise bu durumda şu oluyor:
Diploma onayınız daha DHY atamasına girmeden yapılmaktadır. Tıp Fakültesini bitirdikten sonra diploma sahibi oluyorsunuz, atamadan bağımsız şekilde.
DHY atamasına isminiz zorunlu olarak yazılıyor, siz tercih vermeseniz dahi bir kadroya atamanız yapılıyor. Bu aşamadan sonra ilgili kadroya başlangıç yapmazsanız müstafi kalmış oluyorsunuz.
Müstafi kalanlar bir yıl boyunca yeniden atanamazlar. Siz 3 yıl sonra denkliğinizi alamamış olsanız dahi Sağlık Bakanlığı’na başvurup en yakın DHY ataması ile atanabilir veya TUS ile yerleşerek bir kadroda asistanlığa başlayabilirsiniz.