Tıpta Ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği bu tür durumları tartışmaya mahal vermeyecek şekilde açıklamıştır. İlgili yasal madde şu şekildedir:
Uzmanlık eğitiminde devamlılık ve kurum değiştirme
MADDE 16-
….
(3) Uzmanlık eğitimine devam ederken yeniden girdikleri uzmanlık eğitimine giriş sınavında başarılı olanlar ile uzmanlık eğitimini bitirmeden ayrıldıktan sonra en geç bir yıl içinde yeniden sınava girerek başarılı olan uzmanlık öğrencilerinden;
a) ……
b) Uzmanlık eğitim dalını değiştirmeksizin program değiştirenlerin önceki uzmanlık eğitiminde geçen süreleri, önceki eğitim süresinin yarısından az olmamak üzere (Değişik ibare:RG-7/10/2023-32332) uzmanlık eğitimi kurulunca kabul edildiği şekilde uzmanlık eğitiminin süre ve rotasyonlarından sayılır.
Sizin durumunuz için açıklayacak olursak:
- Bir branşta aktif olarak asistanlığa devam ederken tekrardan aynı branşı farklı bir yerde kazanıp göreve başlamanız durumunda “önceki eğitim süresinin yarısından az olmamak üzere” kıdeminiz olacaktır.
- En az “önceki eğitim süresinin yarısından az olmamak üzere” kadar kıdeminiz olacak, kabul edilirse mevcut tüm eğitim kıdeminiz de kabul edilebilir.
Ülkemizde genel olarak yarısı civarında kabul edilir. Yarısının hemen üstündeki kıdeme denk gelecek şekilde bir kıdem kabul edilir. Yine de iç işleyiş her yerde farklı olabilir.