Sağlık mazereti nedeniyle DHY görevindeyken nakil başvurusunda bulunabilirsiniz. Adım adım süreci açıklamaya çalışalım:
Öncelikle Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğindeki ilgili bölüme bakalım:
Bir mazerete dayanan atamalar
MADDE 18 –
(1) Personelin aşağıda belirtilen mazeretleri belgelendirmesi ve talebi üzerine hizmet bölgelerindeki veya hizmet gruplarındaki zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan yer değiştirme suretiyle ataması yapılabilir.
a) Sağlık durumu
..
..
(3) (Değişik:RG-⅔/2018-30348) Müracaatlar, gerekli belgelerle birlikte personelin kadrosunun bulunduğu il müdürlüklerine yapılır.
Yukarıdaki madde sağlık mazereti ile başvuruda bulunabileceğinizi ve bu başvurunun il sağlık müdürlükleri üzerinden yapılacağını açıklamaktadır.
Yine aynı yönetmelikteki sağlık mazereti bölümüne bakalım:
Sağlık mazeretine bağlı yer değişikliği
MADDE 19 –
(1) Personelin kendisinin, eşinin, annesinin, babasının, bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde tehlikeye girdiğini veya görev yerinin değişmemesi hâlinde tehlikeye gireceğini, üniversiteler veya Bakanlık eğitim ve araştırma hastanelerinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi halinde tedavinin yapılabileceği bir sağlık kurum veya kuruluşunun bulunduğu veya sağlığının olumsuz etkilenmeyeceği bir ilin münhal kadrolarına sağlık mazereti değerlendirme komisyonu kararı doğrultusunda atanır.
(2) Sağlık mazereti değerlendirme komisyonu, gerekli durumlarda bu raporların başka eğitim ve araştırma hastanelerinin sağlık kurullarınca da usule ve fenne uygunluğunun tespit edilmiş olma şartını arayabilir.
Bu maddede ise sağlık mazeretinin hangi şartlarda yapılabileceği ve nasıl bir yol izleneceğine dair açıklamaları içermektedir.
Yasal açıklamalardan yola çıkarak süreci ve sorularınızın yanıtını şu şekilde özetleyebiliriz:
- Sağlık mazereti başvurusu için DHY atama tarihlerini beklemenize gerek yoktur. Sağlık mazeretleri, “acil/özel durum” kapsamında değerlendirilir ve yılın herhangi bir döneminde başvuru yapabilirsiniz.
- Sağlık kurulu raporu ve dilekçenizle birlikte bulunduğunuz ilin İl Sağlık Müdürlüğü üzerinden başvurunuzu yapmalısınız.
Sağlık kurulu raporunu alırken:
- En az 3 uzman doktordan oluşan bir sağlık kurulu tarafından düzenlenmelidir.
- Raporda, “psikiyatrik rahatsızlığınızın aile yanında tedavi gerektirdiği” ve “mevcut görev yerinizin sağlığınızı olumsuz etkilediği” açıkça belirtilmelidir.
- Psikiyatrik tanı, tedavi süreci ve aile desteğinin zorunluluğuna dair detaylar eklenmelidir.
Başvuru dilekçenize ek olarak psikiyatrik tedavi gördüğünüze dair epikriz raporları, reçeteleri veya hastane yatış kayıtları ekleyebilirsiniz.
Başvuruların kabul oranı raporun ikna ediciliği ve mevzuata uygunluğu ile doğrudan ilişkilidir. Yeterli tıbbi belgeyle başvurduğunuz takdirde olumlu sonuç alma ihtimaliniz yüksek olacaktır. Bakanlık raporu inceleyip “uygun görürse” aile yanına atama yapılabilir. Talebin reddi durumunda yargıya başvurma hakkınız oluşacaktır.