Tıpta ve Diş Hekimliğinde uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin 16. maddesinde açıklanan mazeretsiz geçiş maddesi şu şekildedir:
Uzmanlık eğitimine başlandıktan sonra herhangi bir mazeret gözetmeksizin eğitimlerine başka bir ilde veya kurumda devam etmek isteyenlerin, aşağıdaki şartları haiz ve bir defaya mahsus olmak kaydıyla ilgili mevzuat çerçevesinde atamaya yetkili makam tarafından geçişleri yapılır:
- Geçiş yapılmak istenen kurumun kabulünü gösterir belge alınmış olması.
- Halen eğitim görülen kurumun onayının alınmış olması.
- Geçiş yapılmak istenilen kurumun kadro durumunun uygun olması.
- İlgili uzmanlık öğrencisinin uzmanlık eğitimine giriş sınavında almış olduğu puanın, geçiş yapmak istediği programın aynı dönemindeki sınav taban puanına eşit veya bu puandan fazla olması. O dönemde ilgili program için kadro açılmamışsa ilgili programın uzmanlık öğrencisi aldığı son üç sınav puan ortalaması, bu yoksa son iki sınav puan ortalaması bu da yoksa son sınav taban puanı esas alınır. Geçiş yapılmak istenen programa daha önce hiç uzmanlık öğrencisi alınmamış ise geçiş işlemi yapılmaz.
- Dördüncü fıkra uyarınca uzmanlık öğrencisinin eğitim kurumunun değişmesi durumunda uzmanlık eğitimine başlama tarihi, önceki eğitim kurumuna başlama tarihi olarak kabul edilir.
İlgili maddenin başlangıcında açıkça belirtildiği üzere; asistanlık döneminizde bir defaya mahsus olmak kaydıyla geçiş yapabilirsiniz.
Mazeretsiz şekilde geçiş yaptıktan sonra eski kurumunuz ile bağlantınız kalmıyor. Bu aşamadan sonra geri dönüş için direkt bir yol bulunmamaktadır.