Asistanlıkta eş durumunun nasıl yapılacağı TUS yönetmeliğinde açıklanmıştır.
İlgili maddeler şu şekildedir:
Eş durumu nedeniyle nakil talebinde bulunan uzmanlık öğrencileri; eşinin 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli cetvellerde yer alan kamu kurumları ile vakıf üniversitelerinde, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası ile geçici pozisyonlar hariç olmak üzere memur kadrosunda veya diğer personel kanunlarına tabi olarak veya vakıf üniversitesinde 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre öğretim elemanı olarak çalıştığını ve eğitim aldığı ilde eşinin kurumunun veya durumuna uygun bir kadronun bulunmadığını belgelemesi halinde evlilik tarihinin tercihlerin yapıldığı tarihten sonraki bir tarih olması kaydıyla eşinin görevli olduğu ildeki uzmanlık eğitimini alabileceği kuruma, böyle bir kurum yoksa en yakın ile nakledilebilir. Eşlerden ikisinin de uzmanlık öğrencisi olması halinde kurumların kadro ve eğitim kapasitesi ve eşlerin tercihleri göz önüne alınarak uygun yerde aile birliği sağlanır.
Yönetmelikte açıkça belirtildiği üzere; asistanlıkta eş durumu yapabilmek için evlilik tarihinin tercihlerin yapıldığı tarihten sonraki bir tarih olması şartı aranmaktadır. Mevcut durumda bu şartı sağlamıyorsunuz.
Yönetmelik burada sizin istediğiniz senaryo için bir beyanda bulunmamış, bu da bir kısıtlamanın olmadığı ve kullanılabileceğini göstermektedir. Boşanma ve tekrar evlilik durumunda ortaya yeni bir evlilik tarihi çıkacaktır, bunun üzerinden başvuruda bulunulabilir.